Welkom bij

Wereldwinkel Brielle

Derde feestweek in wereldwinkel Brielle

Wat is er deze week aan de hand in de Wereldwinkel?

Nu hebben we tassen en manden met een vriendelijke sticker.

Bij de Stichting Gone Arty zijn allemaal kleine ondernemers aangesloten. Ieder heeft zijn eigen specialisme. Voorzitter Jose Verwey bezoekt hen een paar keer per jaar in Zimbabwe, Swaziland of in Zuid-Afrika. Zo wordt de professionele band van langdurige samenwerking in stand gehouden. Door vanuit Nederland te investeren in ateliers en werkplaatsen ter plaatse, blijft bovendien de hoge kwaliteit van de producten gewaarborgd

Een voorbeeld: het Lupane Women’s Centre in Matabeleland, Zimbabwe.

Daar is Monica Muleya samen met haar buurvrouwen met de productie van Binga baskets bezig. De vrouwen behoren tot de Tonga minderheid, die in 1957 uit zijn oorspronkelijke leefomgeving verdreven is. De manden worden gemaakt van palmblad, door hen geoogst en op een bruikbare lengte afgehakt. Het maken van één mand van ca. 35 cm kost een vrouw gemiddeld twee weken. Dit traditionele handwerk is zeer gewild. Daarmee verdienen de vrouwen een inkomen voor hun gezin.

 

 

Tweede feestweek Wereldwinkel Brielle

Onze enthousiaste vrijwilligers hebben met plezier gewerkt aan de voorbereidingen voor het 20 jarig bestaan. De kop is eraf, de eerste gezellige feestweek in de Wereldwinkel is voorbij! Leuk dat veel klanten even de sfeer kwamen proeven!

Uit de kassabonnen met contactgegevens van de klant wordt op 11 mei een bon getrokken, de gelukkige winnaar wordt benaderd en vervolgens verwend met een mooi cadeau uit de winkel.

In deze tweede week is er het Mexicaanse aardewerk voor een speciale prijs. Er zijn bijen, kikkers, hagedissen en lieveheersbeestjes die buiten aan een bijbehorende tak opgehangen kunnen worden, een mooi cadeau voor een zomerse aankleding in de tuin!

Kleurrijke overpotten, zonnen, vlinders en andere producten uit Mexico zien er ook erg vrolijk uit in tuin of serre. Door de verkoop kunnen de maaksters het schoolgeld van hun kinderen betalen.

En om de feestelijkheden voort te zetten kunnen de kinderen, die het leuk vinden op 15 mei tussen 13.30 en 15.00 uur geschminkt worden.

Bij goed weer staat de deur van het witte pand met de blauwe markies open, kom gezellig binnen kijken tussen 10 en 5 uur. 

 

 

 

In mei dit jaar is het 20 jaar geleden dat er gestart werd met Wereldwinkel Brielle. Ter gelegenheid van dit jubileum, dat de winkel uiteraard gaat vieren in de maand mei, spraken wij met voorzitter van het eerste uur Trudy Morgenstern. Zij is tot 2009 verbonden geweest aan de winkel. We vroegen haar hoe het in het begin allemaal in zijn werk is gegaan.

“Vanuit de Diaconale Raad van de Catharijnekerk kwam in 1999 de vraag om een wereldwinkel te starten. De Raad stelde een bedrag beschikbaar om de eerste inkopen te doen. Vrijwilligers vanuit alle kerken in Brielle zetten elke zaterdag tafels vol levensmiddelen, kleden, kunstvoorwerpen enz. neer in de kerk en verkochten die aan klanten uit Brielle en aan toeristen die de kerk bezochten.  Er was vanaf het begin al een hoop belangstelling voor de geïmproviseerde wereldwinkel, zodat het geleende geld van de kerk snel terugbetaald kon worden. Aan het eind van elke zaterdagmiddag werden de tafels weer leeggehaald en de artikelen opgeborgen, zodat op zondag er weer gewoon een kerkdienst gehouden kon worden. Het kwam een enkele keer wel eens voor dat de winkel op zaterdag niet door kon gaan i.v.m. bijvoorbeeld een rouwdienst.

Begin 2001 kreeg de winkel een plek in de Sjoel op de Turfkade. Die was op dat moment nog niet veel meer dan een kale schuur: er was geen water, verwarming of toilet!  Omdat de Sjoel een andere bestemming zou krijgen werd er nieuwe winkelruimte gezocht. Maar  eerst werd in 2002 de Stichting Wereldwinkel Brielle officieel opgericht. Ik werd de eerste voorzitter en vormde samen met andere vrijwilligers het eerste bestuur. Nieuwe winkelruimte werd in 2003 gevonden in het pand Voorstraat 73. Inmiddels waren er 35 vrijwilligers werkzaam in- en voor de winkel. Enkele van die eerste vrijwilligers zijn nog altijd werkzaam in de winkel”

En nu bestaat de winkel dus 20 jaar en zijn er nog steeds enkele vrijwilligers van het eerste uur werkzaam in de winkel!

Kom in de maand mei eens kijken in de jubilerende winkel en laat je verrassen door de leuke jubileumacties.